Кількість
|
Вартість
|
||
|
Однорічна витка рослина з довгими стеблами. Утворює великі плоди видовженої форми, масою 2-7 кг. Вирощують висівом насіння в ґрунт або через розсаду. М'якуш містить мінеральні солі, вітаміни групи В, Е, аскорбінову та нікотинову кислоти, каротин і інші біологічно активні речовини. Лагенарія використовується у кулінарії. У їжу вживають молоді плоди, довжиною 40-60 см з тонкою шкіркою. Їх обсмажують, тушкують, фарширують, маринують, готують оладки, кашу, ікру за типом кабачкової. Іноді в їжу використовують молоді стебла і листя. Плоди досить великі (довжиною до 2 м), і якщо потрібен плід не цілий, можна відрізати частину від плоду, що росте. Місце зрізу швидко задерев'яніє, а плід продовжуватиме рости. Рослина декоративна, її можна розміщуватми біля альтанок і парканів. Зрілі висушені плоди йдуть на виготовлення посуду та декоративних прикрас. Насіння висівають на рорзсаду в кінці квітня. Оптимальна для проростання насіння температура ґрунту 25-30°С. Молоді рослини висаджують у відкритий ґрунт в червні, коли мине загроза заморозків.